2013. április 30., kedd

Szinezd újra!

Internetes bóklászásaim egyik alkalmával, egy német, színkanári-tenyésztő oldalán akadtam rá az alábbi képekre:


A kísérő szöveg nyilvánvalóvá tette számomra (ami esetleg másoknak már régóta tudott dolog volt), hogy a madarak előtt, a mindenki által ismert bársonyka, más néven büdöske virágai láthatóak. A fotók tanulsága szerint, a kanárik nem idegenkednek a szirmok fogyasztásától. A tenyésztő pedig  a virágokat azért eteti , hogy kedvencei sárga színét ezzel a természetes "takarmánykiegészítővel" erősítse.
Puding próbája az evés! A büdöskéé is az lett. Beszereztem néhány tövet ebből a nagy tűrőképességű, egynyári virágból és terveim szerint egészen az első fagyokig ellátom a Razákat és a Lizardokat ezzel a csemegével.

Tanulságos volt, hogy milyen elnéző arccal nézett rám kedvenc virágkertészem,

amikor beavattam a nagy tervbe és kezét, mintegy nyugtatólag a karomra téve, a palántákkal együtt utamra bocsájtott. Így utólag visszatekintve, lehet, hogy csak azt ellenőrizte ezzel az anyai mozdulattal, hogy nincs-e lázam.
Telt-, és hagyományos virágú törpe bársonykák
Már a tavalyi szezonban is adtam a madaraknak büdöskét, mint alkalmi csemegét, de akkor  a kertben még csak narancsos változat nyílt, így a sárga madaraknak nem kínáltam. A mexikói pirók és egyéb hibridek viszont szívesen fogyasztották.
Először a már leválasztott fiatalok röpdéjébe tettem egy nagy virágfejet:


A neten utánajártam, milyen színanyagok adják virágunknak ezt a kedvező tulajdonságot. Az alábbi információk, Szarka Szabolcs doktori értekezéséből lettek kiemelve. Szerintem álmában sem gondolta a szerző, hogy hol bukkannak majd fel kutató munkájának eredményei.
A Tagetes fajok gyógynövényként történő használata a fajok őshazájában, Közép- illetve Dél-Amerikában, az indián lakosság körében a legsokrétűbb. Annál is inkább, mivel a modern világtól elszigetelt, zárt közösségekben a hagyományos orvoslás kiemelkedőjelentőséggel bír. A nemzetség legnépszerűbb tagjai a T. lucida, T. filifoliaés a T. erectafajok. A T. patula esetében csupán szórványos adatok állnak rendelkezésünkre. A felmérések alapján e növényeket általában enyhe felsől-égúti megbetegedések, így köhögés, megfázás, torokfájás, továbbá parazitafertőzések, szélgörcs és étvágytalanság esetén használják. A fajok hatása laboratóriumi körülmények között bizonyítást nyert számos légúti és emésztőrendszeri, továbbá bőrbetegség okozója, paraziták ellen és inszekticidként (Linares és Bye 1987, Cáceres és mtsai 1990, 1991, 1993a, 1993b, Girón és mtsai 1991).
Magyar nyelven sajnos meglepően kevés forrásmunka áll rendelkezésünkre. E dolgozatok a T. patula vizelet- és szélhajtó, étvágygerjesztő, reumás fájdalom csillapító és antibakteriális hatásait emelik ki (Szabó és Papp 1975, Margl 2002, Dános 2006). 



Karotinoid származékok:
A virágzat sziromlevelei jelentős mennyiségű karotinoidot tartalmaznak. A Tagetes fajokban a pigmentanyagok 90 %-át a lutein és a lutein zsirsavészerek alkotják, mellettük likpoin , alfa-, béta-, és gamma karotin is megtalálható. 
A teljes pigmenttartalom kultúrváltozatonként eltérő és a virágzatok  szinével áll szoros korrelációban. Korábbi tanulmányok (Piccaglia és mtsai 1998) bebizonyították, hogy a legmagasabb karotinoid tartalommal a narancs és a sötét narancsszínű virágok rendelkeztek. Az összes pigmenttartalom a sziromlevelekben 100-500 mg/100g értékek között mozog, míg a csészelevelekben 132mg/100g volt.

Ha már a sárga színű virágoknál járunk, egyes források a repcét is jó karotinforrásnak tekintik. Amikor virágzik, szintén nagy tömegben gyűjthető és ezzel is változatosabbá tehetjük a madarak táplálását. 






 Kipróbáltam, nem volt ellenvetés....




Amelyik madaraim kaphatnak piros színanyagú csemegéket, azoknak a narancs,bordó virágú bársonykákat adom. Készülve a téli szűkös napokra, idén megpróbálok eltenni szárítva a szirmokból.

Közvetlen napsütéstől védve szárítom a virágokat







Melléktermékként megjelent a növény magja, melyet egyébként szívesen fogyasztanak a pintyfélék nálam.

Források:
http://phd.sote.hu/mwp/phd_live/vedes/export/szarkaszabolcs.d.pdf
http://mezohir.hu/mezohir/2001/05/takarmanyrepce-egy-uj-alternativa/