2012. február 15., szerda

Német kontyos kanári (Deutsche Hauben)

A 100 pontos etalon madár mindig rajzolt.
"Értesítést" kaptunk Guti Zoltán barátunktól, hogy nem talál Német Kontyos kanárikról leírást az oldalon. Sok egyéb változat anyaga nincs még közlésre kész  állapotban, de Zolinak teljesen igaza volt akkor amikor egy beszélgetés alkalmával javasolta, hogy olyan fajtákat vegyünk előre a listán, amelyek effektíve elérhetőbbek a magyarországi madarászok számára. Ráadásul korábban közzétett felhívásunkra is kaptunk  olyan tenyésztőről értesítést aki már foglalkozik ezzel a "kontinentális" kanárival. Első körben az ifj. Cserna Zolitól kapott C.O.M. standard fordítását tesszük fel.

Konty 30 pont. A fej formájával összhangban lévő konty ovális alakú. Középpontja kicsi, de egyértelműen észrevehető. Szemből a madár fejére nézve a  konty szegélye a felső csőrkáva felett húzódik és oldalsó íve a nyakszirt felé fut. A konty hátul szinte látható átmenet nélkül” folyik le” a nyakszirtre. Kopasz, tollhiányos foltok súlyos hibának számítanak. A szemek jól észrevehetők.

Ovális konty
Szín 20 pont. A Német Kontyos színét a mindenkori színkanári standard szerint kell megítélni.
A tarkaság nem elfogadott, egyébként az összes elfogadott színkanári színben kiállítható. Lipokróm madarak esetén a konty lehet a test színétől különböző árnyalatú: sötét vagy „őszes” jellegű. Melanin madaraknál semmilyen tarkaság sem elfogadott.

Alak és forma 15 pont. A madarak alakja a színkanárikra jellemző. A szárnyak szorosan a testhez simulnak és nem keresztezik egymást a háton. Méretük 13,5 és 14,5 között engedélyezett.

Tollazat 15 pont. Egyenletes, sima, zárt, testhez simuló tollak. A farok keskeny, kissé villás véggel, hossza arányos a madár alkatával.

Jól látható az "őszes" konty és a 45 fokos tartás
Testtartás 10 pont. Viselkedése éber, de nyugodt. Tartása 45-fokos szöget zár be az ülőpálcával.

Kondíció, összbenyomás 10 pont. A madárnak jó kondícióban kell lenni. Tiszta és  rendezett benyomást keltsen. 

Megj.: Több internetes oldalon is találtam utalást arra, hogy ebbe a 10 pontba a kalitka állapota is "bejátszik".

Kiállításon a színkanáriknál rendszeresített kalitokban kerülnek bemutatásra, melyben két 12mm átmérőjű ülőpálca van feltéve egymástól 12 cm-re. Amennyiben kiállításra visszük a madarakat a nevezési lapon E179-180 osztályba kerülnek a lipokróm Német Kontyos kanárik és az E181-182-be a melanin madarak.A páros számok az egyéni nevezéseket ( német nyelvű katalógusban az einzelvogel jelölést találjuk), míg a páratlanok  a kollekciókat(stamm) jelölik. Gyűrűmérete:3,0 mm


Különösen szép látvány a 4-es fészekalj.



források:
Alak kanári Standard C.O.M - O.M.J
 http://www.vogelverein1960.de/Ringe/positurkanarien.htm

képek:
kanarien-paradies.npage.de
kanarienzuchtgrimme.de
kanarienzucht-frank-wechler.de